Ateizam.NET

Web stranica posvećena ateizmu, skepticizmu, sekularizmu i slobodi govora

Religija

Kritike francuskog filozofa Voltairea prema religiji

Voltaire je bio deist koji je bio izrazito kritičan prema abrahamskim religijama ili kako ih je on nazivao praznovjerjima. Bavio se pisanjem, historijom i filozofijom i smatra se jednim od najznačajnijih intelektualaca francuskog prosvjetiteljstva. Zalagao se za slobodu govora i odvajanje crkve od države. Ovo su neke njegove misli o religiji:

“Svaki razuman i častan čovjek mora smatrati kršćansku sektu hororom.”

“Naša je sigurno najsmiješnija, najapsurdnija i najkrvavija religija koja je ikada zarazila ovaj svijet. Vaše veličanstvo će učiniti ljudskoj rasi vječnu uslugu uništenjem ovog neslavnog praznovjerja… Gdje je princ koji je dovoljno obrazovan da zna da je 1700 godina kršćanska sekta činila ništa drugo nego štetu?”
– u pismu Voltairea kralju Frederiku Velikom, o katoličanstvu
Sturaro injury: injury to the hamstring. Tile for genoa magnum test plex 300 verona, for borini resentment in the hamstring.

“To da je trgovac kamilama pokrenuo ustanak u svom selu; da se udružio sa nekim bijednim sljedbenicima koje je uvjerio da govori sa anđelom Gabrijelom; da se hvalisa kako je bio odnešen u raj, gdje je primio u dijelovima ovu nerazgovjetnu knjigu, u kojoj svaka stranica čini da razumnog čovjeka hvata jeza; da je u čast ovoj knjizi u svojoj zemlji digao željezo i vatru; rezao grla očevima i otimao im kćerke; da daje poraženima izbor između njegove religije ili smrti: ovo je zasigurno nešto što nijedan čovjek ne može da opravda, barem ne čovjek koji nije rođen kao Turčin ili kojem praznovjerje nije ugasilo svako prirodno svjetlo u njemu.”
– o poslaniku Muhammedu

“Jedno je od praznovjerja ljudskog uma da umišlja kako je djevičanstvo neka vrlina.”

“Uvjerenja su uzrokovala više zla nego kuga i zemljotresi na ovoj našoj maloj planeti.”

“Onaj ko ima moć da te uvjeri u apsurdnosti sigurno ima i moć da te navede da činiš nepravde.”

“Vjera vjeruje u ono što razum ne može.”

“Moliti se Bogu znači laskati sebi da možeš riječima mijenjati prirodu.”

“Kažu da je Bog uvijek na strani velikih bataljona.”

Ovdje možete vidjeti veću zbirku njegovih citata.

Comments are Closed

"Uvjerenje nije samo ideja koju neki um posjeduje; to je ideja koja posjeduje um..."