Ateizam.NET

Web stranica posvećena ateizmu, skepticizmu, sekularizmu i slobodi govora

Razum i nauka

Najpoznatiji ateisti – lista

Prema anketama ateizam je u blagom porastu, naročito u zapadnom svijetu, stoga nije ni čudno da je broj poznatih ateista sve veći. Njihov broj je toliko velik da ova lista neće uključiti ni 2% njih, ali probat ćemo uključiti one najpoznatije, najpametnije ili najbogatije.

Richard Branson

richard-branson nevjernik

Richard Branson je vlasnik britanske aviokompanije Virgin Atlantic i jedan od najbogatijih Britanaca trenutno.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 4,9 milijardi dolara. Član je nekoliko dobrotvornih grupa i inicijativa, najviše u Južnoj Africi.

2011. godine je u jednom intervjuu za CNN rekao da smatra evoluciju istinitom, ali ne i postojanje Boga. Izjavio je “volio bih vjerovati, veoma je utješno vjerovati”.

Stephen Hawking

stephen hawking ateista

On je jedan od najpoznatijih naučnika današnjice poznat po svom radu u teorijskoj fizici i kozmologiji. Hawking je prva osoba koja je predstavila kozmologiju objašnjenu ujedinjenjem Einsteinove generalne teorije relativnosti i kvantne mehanike. Počasni je član nekoliko prestižnih naučnih udruženja u svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima je i Predsjednikova Medalja Slobode koju dodjeljuje predsjednik SAD-a.

Veći dio života boluje od bolesti koja se zove amiotrofična lateralna skleroza (ALS) zbog koje je paraliziran. To ga nije spriječilo da bude jedan od najvećih naučnika današnjice.

2014. godine na STARMUS festivalu Stewen Hawking se javno izjasnio kao ateista.

Daniel Radcliffe

Daniel_Radcliffe ne vjeruje u boga

Engleski glumac koji je postao poznat po ulozi Harry-a Potter-a u svim nastavcima tog filma. Karijeru je započeo sa samo 11 godina i kroz period od 10 godina glumio u 8 nastavaka ovog filma.

U jednom intervjuu je izjavio da je “opušteni ateista” koji se ne trudi da propovjeda ateizam na svakom koraku ali koji ima veliko poštovanje prema ljudima koji promoviraju ateizam (poput Richarda Dawkinsa).

Februara 2010. godine je imenovan šestim najplaćenijim glumcem u Hollywood-u.

James Cameron

james cameron agnostik ateist

James Cameron je dobitnik Oskara i režiser poznatih filmova poput Titanika ili Avatara. Također je i producent, scenarista, izumitelj i filantrop. Njegov prvi uspjeh je bio poznati film Terminator iz 1982. godine, a nakon toga i film Aliens iz 1986. godine.

Nominiran je za ukupno 6 Oskara, a osvojio je 3 za film Titanik. Njegova dva filma, Titanik i Avatar, su dva filma koja su zaradila najviše novca u povijesti kinematografije.

U svojoj biografiji je izjavio: “odrekao sam se agnosticizma, kojeg sada nazivam kukavičkim ateizmom”.

Hugh Laurie

dr house hugh laurie

Britanski glumac Hugh Laurie je najviše poznat po svojoj ulozi u seriji Dr. House.

On je potvrdio svoj ateizam 2007. godine za Sunday Telegraph rekavši “ne vjerujem u Boga, ali imam jednu ideju da kad bi postojao Bog ili sudbina ili nešto što nas gleda odozgo i kad bi vidio kako uzimamo bilo šta zdravo za gotovo, odmah bi nam to oduzeo”.

Hugh Laurie također ima bend i snimio je nekoliko pjesama. Prijatelj je sa Stephenom Fry-om koji je također ateista.

Jodie Foster

jodie foster ateistkinja

Jodie Foster je američka glumica, režiserka i producentica najpoznatija po svojoj ulozi mlade FBI detektivke u filmu Kad Jaganjci Utihnu. Osvojila je Oskara za najbolju glumicu za ulogu u tom filmu. Također je osvojila tri Zlatna Globusa.

2007. godine je u magazinu Entertainment Weekly izjavila da je ateista.

Ali također je rekla da voli religiozne rituale i slavi gotovo sve praznike sa porodicom i djecom.

Morgan Freeman

morgan freeman

Morgan Freeman je američki glumac, režiser i narator. Nominiran je više puta za Oskara, a u filmu Million Dollar Baby je jednog i osvojio. Također je osvojio i Zlatni Globus. Na kanalu Discovery radi kao voditelj i narator emisije o svemiru koja se zove Through the Wormhole.

2010. godine na CNN-u su ga pitali da li je “čovjek od Boga” i on je smješkajući se izjavio “ne, ne, ne”. Čovjek vjere? Na to je odgovorio: “Vjera! Postoji velika razlika. Pitanje vjere je šta god ti zapravo vjeruješ. Puno stvari o kojima pričamo u znanosti uzimamo s vjerom. Postavimo teoriju i dok je ne pobiju dokazima, držimo vjerom da je istinita. Ako je potvrdi matematika onda je istinita. Ako je opovrgnu novi dokazi onda nije istinita.”

Ironično je da je ovaj glumac u 2 filma glumio Boga (Bruce Almighty i Evan Almighty).

Brad Pitt

brad pitt agnostik ateista

Njemu ne treba puno predstavljanja. Jedan je od najpoznatijih glumaca današnjice i po mnogima jedan od najatraktivnijih muškaraca na svijetu. Oženjen je sa Angelinom Jolie.

Za njemački magazin Bild je jednom prilikom izjavio da ne vjeruje u Boga.

Kad su ga pitali da li je njegova duša spiritualna rekao je “ne, ne, ne, Ja sam vjerovatno 20% ateista i 80% agnostik. Mislim da niko zaista ne zna. Možda ćeš saznati kad umreš, do tada nema svrhe razmišljati o tome”.

Julian Assange

julian assange ateizam

Julian Assange je poznati australski haker i novinar. Najviše je poznat po tome što je glavni urednik web stranice Wikileaks koja razotkriva tajne dokumente i planove vlasti.

Na svom starom blogu IQ.org 2006. godine je pisao o kampiranju sa oko 900 kršćana sa jednog australskog kršćanskog univerziteta. Opisao je sebe kao ateistu tog kampa kojeg su probavali prebaciti na kršćanstvo.

Tokom jedne epizode show-a The World Tomorrow na televiziji RT, Assange je pitao vođu Hezbollah-a: “Borili ste se protiv hegemonije SAD-a. Zar nije Allah, ili ideja Boga, ultimativna supersila? I zar ne bi ti, kao borac za slobodu trebao da tražiš slobodu naroda i od ovoga totalitarnog koncepta monoteističkog Boga?”

Noam Chomsky

chomsky ateizam

Noam Chomsky je američki lingvist, filozof, logičar, politički komentator i aktivist za socijalnu pravdu i anarho-sindikalizam. Neki ga označavaju ocem moderne lingvistike.

Izjašnjava se kao sekularni ateista. U jednom intervjuu je izjavio “Biblija je vjerovatno najgenocidnija knjiga u literarnom kanonu”. Iako je ateista on smatra da nema sumnje da religije mogu dati smisao svojim sljedbenicima iako je taj smisao iluzija.

Također je izjavio: “Brojke su šokantne. Tri četvrtine američke populacije doslovno vjeruje u religiozna čuda. Ovi brojevi se ne pojavljuju nigdje drugo u industrijaliziranom svijetu. Morali biste otići u Iran ili raditi ankete sa starim damama na Siciliji da dobijete slične brojke.”

Mark Zuckerberg

mark zuckerberg vlasnik facebook-a

Mark Zuckerberg je osnivač online društvene mreže Facebook i trenutno najmlađi milijarder na svijetu.

Odgojen je u New Yorku u jednoj židovskoj porodici ali od trinaeste godine se izjašnjava kao ateista. 2010. godine ga je časopis Time imenovao osobom godine.

Do sada je donirao blizu 1 milijardu dolara u dobrotvorne svrhe. U oktobru 2014. godine je zajedno sa svojom suprugom donirao 25 miliona dolara za borbu protiv ebola virusa.

George Soros

soros ateista

George Soros je mađarsko-američki investitor, poslovni magnat i filantrop. On spada među 30 najbogatijih ljudi na svijetu. Podržava progresivno-liberalne inicijative. U periodu od 1979. do 2011. godine je donirao preko 8 milijardi dolara u razne organizacije za ljudska prava, javno zdravstvo i obrazovne ustanove. Igrao je važnu ulogu u mirnoj tranziciji komunizma u kapitalizam u istočnoj Europi (1984-89 godine).

U televizijskom magazinu “60 minutes” je na pitanje Steve-a Krofta o tome da li je religiozan rekao NE. Kada ga je pitao da li vjeruje u Boga također je odgovorio NE. Također je na njegovoj web stranici jasno istaknuto da je ateista.

Keira Knightley

pirati s kariba keira knightley

Keira Knightley je engleska glumica i model. Glumu je započela još kao dijete. Jedna od njenih najpoznatijih uloga je u filmu Pirati s Kariba. Nekoliko puta je nominirana za Oskara i Zlatni Globus. Glumila je također u filmovima: Star Wars – Fantomska prijetnja, Sklonište straha, Baš kao Beckham, Kralj Arthur, Ponos i predrasude.

U aprilu 2012. godine je za časopis Interview izjavila: “Kad samo ne bih bila ateista, mogla bih se izvući od bilo čega. Samo tražiš oprost i oprošteno ti je. Zvuči mnogo bolje nego živjeti s krivnjom.”

Nadam se da će ovaj članak mnogima razbiti predrasude o ateistima jer je jasno da oni mogu dolaziti iz raznih sfera života i da mogu biti velikodušniji od religioznih ljudi. Treba znati i da postoji ogroman broj poznatih ateista koji se nikada nisu javno izjasnili o tome.

Comments are Closed

"Uvjerenje nije samo ideja koju neki um posjeduje; to je ideja koja posjeduje um..."